MITKÄ OVAT PROJEKTORIN EDUT VERRATTUNA LCD/LED-NÄYTTÖÖN?

Ei ole yllättävää, että usein kuule ihmisten pohtivan projektorien ja perinteisten näyttöjen eroja miettiessään, millainen esitystekniikka sopisi parhaiten heidän käyttötarkoituksiinsa. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan kuvakoon, hinnan, kuvanlaadun ja silmien terveyden merkitystä tämän asian suhteen. Yleisesti ottaen käyttötarkoituksia on monia, ja tässä tekstissä tarkastellaan lähinnä neuvottelu/opetuskäyttöön hankittavien laitteiden eroja. Kuten edellisessä blogitekstissä, jossa käsittelimme, että mitä asioita tulee huomioida näyteikkunalle asetettavassa mainosnäyttöä valittaessa, niin myös tässä käyttötarkoitus määrää jo isolta osaltaan laitevalintaa, ja siksi keskityimme vain tähän käyttötarkoitukseen tässä tekstissä.

Ensiksi kannattaa hiukan arvioida ja täten määrittää, että minkä kokoinen kuvan on oltava jotta se palvelee käyttötarkoitusta.

Kuvan kokoluokan määrittäminen on todella oleellinen asia, sillä sisällön on näyttävä selkeästi käytettävässä tilassa, jotta kokous onnistuisi. Kukaan ei halua työskennellä tietokoneella, jos kuva on liian pieni – siitä on haittaa silmille ja se voi heikentää näkyvän sisällön laatua. Samoista syistä myös kokoushuoneeseen tarvitaan oikean kokoinen kuva.

Optimaalisen koon saa selville, kun asiaa tarkastellaan kaikkien kokouksen osanottajien kannalta, myös niiden, jotka ovat kauimpana kuvasta. Jotta kuva näkyisi samankokoisena kaksi kertaa kauempana, sen on Snellenin näkökykytestin mukaan oltava korkeudeltaan kaksinkertainen ja pinta-alaltaan nelinkertainen.

Oheinen taulukko auttaa määrittämään optimaalisen kuvakoon kokoushuoneessa; riittää, kun katsot huoneen syvyyden taulukon vasemmasta reunasta.

Projektorin avulla kuvan kokoa voi helpommin säätää tarpeen mukaan, kun näytöillä tämä ei onnistu.

Hinta

Kun olet määrittänyt, kuinka suuri kuvan on oltava, aletaan usein miettimään hintaa. Hinta onkin usein yksi tärkeimmistä valintatekijöistä, ja tästä syystä projektori on monesti fiksumpi valinta, kun kuvakoot kasvavat todella suuriksi. Projektorien hinnat ovat verrattain huomattavasti halvempia, kun mennään näytöissä huomattavan suuriin tuumakokoihin (yli 70’’). Keveytensä vuoksi projektori on helpompi asentaa ja tarpeen vaatiessa siirtää, joten myös asennuskulut ovat pienemmät. Esimerkiksi opetuskäyttöön suunnitellusta Epson EB710ui projektorista löytyy myös kahden kynän ja sormikosketuksen interaktiivisuus ominaisuus, jossa kuvat ovat interaktiivisia ja jaettavia kahden kynän ja sormikosketuksen käytöllä, joten opiskelijat voivat osallistua tekemällä merkintöjä suoraan heijastettuun kuvaan. Vastaavanlaisen ominaisuuksien hankkiminen suuriin kosketusnäyttöihin nostaa laitteiden hintaa jo merkittävästi, joten tämäkin tekee projektoreista kustannustehokkaan valinnan.

 

Ei heijastuksia.

Projektori ei tuota heijastuksia toisin kuin LCD/LED-näyttö. Useimmista projektoreista löytyvä automaattinen valonsäätö tunnistaa huoneen valaistusolosuhteet ja muuttaa kirkkautta vastaavasti. Sisältöä voi siis katsella ilman minkäänlaista häikäisyä.

 

 

Vapaa näkymä kaikista suunnista.

Joidenkin LCD/LED-näyttöjen katseluala voi olla rajoittunut, jolloin näytön sisältöä voi olla vaikea nähdä huoneen reunoilta. Projektoreissa tätä ongelmaa ei tule ja osallistujat näkevät kuvan istuivatpa he missä tahansa katselukulmassa.

 

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että projektorin eli videotykin edut tulevat esiin perinteiseen näyttöön verratuna varsinkin suuriin kuva- ja huonekokoihin mentäessä. Oli tarpeesi sitten kumpi vain, niin me autamme Teitä mielellänne löytämään oikean ratkaisun juuri Teidän tilanteeseenne.

 

Jätä yhteydenottopyyntö niin keskustelemme asiasta mielellämme lisää.